Codul manierelor elegante se compune pe acest blog din mai multe posturi si intentionez sa le mentionez separat cu link-uri pe fiecare dintre ele, la un moment dat.

Am sa incep cu:

„Codul manierelor elegante(III)-despre cum mancam”

In  postul mai sus-mentionat  am promis ca am sa scriu despre cum se mananca anumite feluri de mancare mai speciale, dar n-am facut-o pana astazi, cand Lorena m-a intrebat pe FB daca am scris despre mancarurile exotice.

Acum, ma conformez:

Consider ca nu este cazul sa scriu despre mancarurile asiatice, despre care a scris foarte multe Adi Hadean pe blogul lui. De regula, mancarea chinezeasca se mananca cu betisoare, dar pentru cei care nu le pot folosi este recomandabil sa foloseasca furculita, sau mana. Si in Coreea de Sud am vazut multi oameni care mananca cu mana direct. Nu este elegant, dar se poarta.

La restaurantele de lux, fiecare tacam are prevazut si un bol cu apa, de multe ori cu petale de flori plutind pe deasupra apei. Acesta este accesoriul necesar atunci cand trebuie sa apuci ceva de mancat cu mana. Bolul cu apa te ajuta sa-ti clatesti varfurile degetelor inainte de a folosi servetul de sters.

Cum se mananca melcii?

Am urmarit tot ritualul intr-un restaurant italienesc specializat in gatit melci din Atena.

Se ia melcul din farfurie, cu un clestisor special se loveste cochilia, dupa care se suge tot continutul.

Pentru un outsider totul pare ciudat, dar acesta-i ritualul. In final, farfuriile sunt pline de cochilii sparte.

Precizez ca eu am mancat ravioli.

Cum se mananca crustaceele?

Este de la sine inteles ca mai intai trebuie indepartata carapacea. Aceasta operatiune se face cu clestisori speciali. Deoarece crustaceul trebuie luat cu mana, bolul de apa despre care scriam mai sus ar trebui sa se gaseasca pe masa. Dupa indepartarea carapacei  carnea propriu-zisa se mananca direct din mana, sau cu furculita.

Cum se mananca: calamarii?

Acestia se pot prepara intregi, sau sub forma de rondele prajite. In cazul rondelelor nici nu-ti dai seama ce mananci caci sunt gustosi si crocanti. Daca sunt preparati intregi, atunci vei avea parte de toate piciorusele/tentaculele care pot sa-ti placa, sau nu. Depinde de fiecare.

Cum se mananca: caracatita?

De regula se foloseste cutitul si furculita, chiar daca uneori aceasta se taie mai greu.

Cum se mananca „Fondue„?

Acesta este un fel de mancare specific elvetian.

Pe masa se aduce o spirtiera deasupra careia se afla un vas asezat pe un suport inalt. In vas exista un amestec de branzeturi care incalzite formeaza un fel de pasta groasa. Se aduc pe masa crutoane de paine si un fel de tepuse metalice. Se ia o tepusa, se infige in ea un cruton si apoi acesta se plimba prin vasul acela cu branza. Se savureaza si apoi se repeta operatiunea pana la epuizarea crutoanelor si a branzei.

Legat de mancarurile asiatice, dupa cum bine stiti acolo se foloseste multa boia iute, deci trebuie sa gustati cu atentie orice fel de mancare pentru a nu avea surprize neplacute, cum am avut eu, de exemplu.

Cam asta ar fi. Daca-mi mai amintesc ceva specific, am sa adaug ulterior.

Publicitate