Este foarte important sa stim sa mancam civilizat. Desi pare a fi ceva elementar, se constata  adesea ca multi oameni nu cunosc lucrurile simple. Am sa incerc in cele ce urmeaza sa mentionez ceea ce se face si ceea ce nu se face la masa.

Am sa incep cu lucrurile pozitive, deci cum trebuie sa te comporti la masa in societate:

– te asezi la masa tragand scaunul fara prea mult zgomot, dupa care il asezi convenabil, nici prea aproape, nici prea departe de masa.

– daca exista servete de masa, il desfaci si ti-l aranjezi pe picioare.

– studiezi cate feluri de pahare si cate feluri de tacamuri ai pe masa, astfel iti dai seama care va fi meniul.

Exista de regula pahare pentru aperitiv, pentru vin, pentru apa, eventual pentru sampanie, sau licheur/coniac. Paharele difera ca forma si marime.

La tacamuri exista de obicei un set pentru aperitive, un set pentru peste, un set pentru felul principal si eventual furculita mica sau lingurita pentru desert. Tacamul pentru peste, daca este special are furculita cu trei gheare, iar cutitul are curbata partea din fata.

– daca trebuie sa comanzi felurile de mancare, chelnerul va aduce lista cu meniurile, de unde alegi ce-ti place. Daca ai nelamuriri asupra felurilor indicate poti sa ceri detalii ospatarului. Nu este nici o problema sa ceri lamuriri, mai bine intrebi decat sa fii nemultumit dupa aceea.

– daca se comanda vinul casei, de obicei chelnerul aduce o sticla pentru degustare. Intotdeauna barbatii degusta vinul.

– cu servetul de panza te stergi usor la gura prin tamponare. La sfarsitul mesei servetul se strange usor si se aseaza pe masa. Se spune ca daca il strangi perfect e semn ca masa n-a fost buna.

Acum am sa trec in revista ceea ce nu se face la masa:

– la masa se sta cu spatele drept si cu coatele lipite de corp; nu se sta cu capul pe masa, nu se sta in pozitie tolanita, plictisita.

– nu se sta cu coatele pe masa; se pot tine mainile pe masa de la jumatatea antebratelor, numai.

– nu se vorbeste cu mancare in gura.

– nu se vorbeste cu scobitoarea in gura.

– scobitul in dinti se face cu discretie: plimband scobitoarea intre dinti cu gura inchisa, sau mascand operatiunea cu mana cealalta.

– nu se gesticuleaza cu furculita sau cutitul.

– nu se mananca cu cutitul.

– nu se soarbe cu zgomot, nu se musca cu zgomot, nu se mesteca cu zgomot.

– nu se faramiteaza painea, nu se fac cocoloase de paine, iti rupi atat cat iti trebuie pentru o inghititura; nu se musca dintr-o bucata mare de paine.

– nu se izbeste farfuria cu tacamul.

– nu se sterge farfuria cu paine, chiar daca ti-a placut foarte mult mancarea.

Am sa fac un alt post pentru mancaruri speciale, exotice, care incep sa devina si la noi foarte populare.

Ca o recomandare pentru cei care calatoresc si se confrunta cu situatii mai speciale: in viata nimeni nu s-a nascut invatat; atunci cand trebuie sa afli, intrebi, te uiti in jurul tau, te gandesti ce ai vazut in filme, in felul acesta aduni informatii. Intr-o tara straina trebuie sa ai mare grija ce mananci. Daca ceva nu-ti place, ti se pare ciudat, iti provoaca sila, e mai sanatos sa te eschivezi elegant, decat sa ai probleme dupa aceea. Am sa revin cu niste povestiri din propria experienta legata de mancaruri speciale pe care intotdeauna le-am evitat, din motive de precautie.

Astept feed-back la cele de mai sus si daca aveti ceva de intrebat, va rog sa o faceti.