In 10.09.2008 s-a declansat  criza in Romania. Astazi e ziua bilanturilor. Ce sectoare au fost cele mai afectate?

Piata de leasing auto a scazut cu peste 70%. Constructiile, piata electrocasnicelor, consumul, piata de retail au inregistrat scaderi dramatice. Valoarea de piata a companiilor a scazut. Valoarea caselor s-a diminuat. Supermarketurile si-au incetinit ritmul de dezvoltare, de expansiune. PIB-ul a scazut, economia s-a contractat, multe companii s-au dizolvat, au intrat in incapacitate de plata, au solicitat demararea procedurilor de faliment. Bancile fac disponibilizari, inchid sucursale cu mare discretie. A fost un an plin de evenimente legate de deprecierea leului comparativ cu celelalte valute, cu caderea bursei de la Bucuresti. Multi investitori si jucatori la bursa au inregistrat pierderi substantiale. O multime de  investitori si dezvoltatori imobiliari au renuntat la planurile de investitii din Romania deoarece se confrunta cu lipsa de lichiditati. S-a schimbat ierarhia meseriilor, piata de training a suferit modificari, in head-hunting au existat cateva perioade de criza.

Guvernul a lansat planuri anti-criza ale caror efecte deocamdata nu se fac simtite. Si-a propus asumarea raspunderii pentru legea educatiei si a invatamantului, a restructurarii Agentiilor Guvernamentale si a salarizarii unice a bugetarilor.

In acest an de criza ministerele tineretului si al turismului au cheltuit sume mari de bani in activitati de interes general care nu aduc profit imediat. Ministerele mediului si al agriculturii au cheltuit bani publici in alte activitati care nu au creat profit. Municipalitatea are planuri de dezvoltare pentru Bucuresti care pot inghiti sume mari de bani.

Drumurile si autostrazile din Romania inghit sistematic sume importante de bani, dar din pacate cedeaza la cateva zile de la taierea panglicii sau nu se mai termina niciodata.

Bilantul e cam sumbru la prima vedere si mi-as fi dorit sa fie mai optimist.

Programul Prima Casa demarat in forta a ajuns sa-i astenizeze deja pe oameni: bancile sustin ca dosarele sunt incomplete, iar potentialii beneficiari  se confrunta deja  cu mari probleme.

Guvernatorul BNR si analistii economici sustin ca pana la sfarsitul anului este posibil ca economia sa se redreseze.

Bookmark and Share