L-am ascultat de dimineata  la RRA intr-un interviu pe tema „plicului”, respectiv a salarizarii CORECTE a personalului medical din Romania pe doctorul Florin Chirculescu. Am incredere in ceea ce spune si sper sa se gaseasca solutii pentru rezolvarea crizei din sanatate! Nicio categorie sociala din Romania n-ar trebui marginalizata, sau umilita, cu atat mai putin personalul medical.

Un alt interviu interesant cu doctorul si chirurgul Florin Chirculescu.

Update ora 14: la aceasta ora se „negociaza” la guvern salariile personalului medical. Nu dau drumul la tv sa ascult ce se discuta pe sticla, dar as dori ca medicii sa primeasca oficial si legal ceea ce li se cuvine, deoarece au ramas putini in Romania si nu este bine deloc sa-i exportam pe-ai nostri si sa-i importam pe-ai altora! Iar atunci cand ajungi intr-un spital de stat pentru niste analize sau investigatii sa fii tratat cu profesionalism, fara echivoc, fara cheltuieli suplimentare si jenante, etc. Am intalnit in viata foarte multi doctori de calitate care mi-au lasat o impresie foarte puternica, dar este adevarat ca exista si altii care m-au dezamagit! Cei care dezamagesc ar trebui sa se autoelimine din sistemul medical, sa se reprofileze.

Nu vreau sa fiu rautacioasa, dar mi-am amintit un episod trist din copilaria copiilor: la un spital de copii pe la inceputul anilor ’90, toti copiii erau programati sa intre in operatie cu exceptia unuia, ai carui parinti nu „rezolvasera” problema cu doamna doctor care facea anesteziile…

Un rezumat al stadiului negocierilor transmis la radio: li s-a promis o majorare de 25% a salariilor in acest an si o „modificare” juridica a statutului plicului: daca pacientul insista sa-l dea medicului drept recompensa pentru actul medical prestat, acest gest trebuie facut in mod obligatoriu la sfarsit si in nici un caz inainte!

N.A.: este foarte discutabila aceasta abordare si nu cred ca schimba esenta problemei!

Ce am mai scris despre sistemul de sanatate de la noi din tara:

https://elenaniculescu.com/2012/11/10/sistemul-public-de-sanatate-din-romania/