Stiam ca in 15 Octombrie s-a intamplat ceva important in viata mea, dar nu-mi aminteam ce…
A fost prima mea zi de munca din cariera de economist cu diploma reala si repartitie guvernamentala spre disperarea multora…caci si atunci, ca si acum, oamenii cu greu isi tin in frau supararile!
Am fost primita frumos de unii si ostil de cei care desi activau in comertul exterior, nu aveau niciun fel de pregatire de specialitate. Erau incadrati ca merceologi sau referenti de specialitate; acestia din urma aveau de regula o facultate absolvita; de obicei „limbi straine” sau facultatile de partid.

Trebuie sa admit ca unii dintre cei pe care i-am intalnit atunci erau buni profesionisti, desi n-aveau studii, dar invatasera meserie de la cei dinaintea lor, aveau fler, aveau prestanta, iar uneori le lipsea caracterul…

Primele sarcini pe care le-am primit (in afara de plimbatul hartiilor), au fost sa cumpar un cos frumos cu flori de ziua directoarei generale (care era o adevarata doamna unsa cu toate alifiile), sa plec in delegatie interna in tara la cateva fabrici din Ardeal cu o colega impreuna cu agentul danez si apoi am fost distribuita sa lucrez Austria alaturi de o doamna care urma sa plece in concediu si n-avea cine sa-i tina locul.

In concluzie, am fost aruncata in valtoare de la inaltime, dar nu mi-am rupt nimic!

Secretul? Eram toleranta, pana la proba contrarie; eram isteata si puneam intrebari la subiect, iar daca nu primeam raspunsuri le cautam singura; eram diplomata si aveam acel „savoir survivre” pe care nu-l are toata lumea. Faptul ca nu am avut pile a fost un atu…s-au schimbat ministrii si directorii, dar eu am ramas…

Dupa trei ani de la angajare am inceput sa plec in strainatate si in general nu am avut oprelisti majore, cu mici exceptii datorate rautatii oamenilor.
Am lucrat peste douazeci de ani in aceeasi companie de comert exterior. Acolo am invatat ce inseamna economia de piata unde cererea si oferta dicteaza pretul unui produs, acolo am invatat ce inseamna studiu de piata, marketing, public relations si multe altele.
Spre deosebire de colegii tehnocrati care au lucrat in institute diverse, eu sunt multumita ca am trait experienta boom-ului comertului exterior romanesc de textile si tricotaje in mijlocul evenimentelor, nu de pe margine.