In anii ’70-’80 se facea productie pentru export, fusesese depasit acel prag al saturarii pietei interne, cel putin teoretic, iar eforturile erau dirijate pentru a patrunde si a cuceri piete externe. Si trebuie sa mentionez ca la acea vreme functionau bariere tarifare(taxe vamale) si netarifare(cote, contingente) destul de serioase, deci nu era chiar atat de usor.

In Romania existau mai multe intreprinderi specializate in activitati de export/import. Cea mai veche a fost infiintata in 1948 si aduna laolalta importul de materii prime necesare industriei textile si exportul de produse textile, confectii si tricotaje; se numea Romanoexport.

In timp din aceasta intreprindere s-au desprins anumite divizii ale industriei usoare si s-au infiintat alte intreprinderi: Confex(confectii, imbracaminte exterioara), Arpimex(produse din piele si inlocuitori, incaltaminte), Romsit(produse de sticla), Vitrocim(ceramica, faianta, ciment).

Cooperatia era reprezentata de UniversalCoop(produse de artizanat).

Mercur se ocupa de operatiuni in compensare, afaceri speciale, exportul de produse diverse, corelat cu importul de produse de lux pentru Comturist(free shop-din aeroporturi, zone libere, porturi si magazine specializate). Terra a fost la un moment dat o companie pe acelasi profil.

Tehnoforestexport se ocupa de exportul de mobila si produse din lemn.

Prodexport era specializat in importul de produse alimentare si in exportul de carne si produse din carne, branzeturi, etc.

Vinexport se ocupa de exportul de vinuri din celebrele noastre potgorii de la Murfatlar, Cotnari, etc.

Fructexport detinea exclusivitatea exportului de fructe si legume.

Industrialexportimport, Uzinexport, Mineralimportexport, Metalimportexport erau specializate pe exportul de minerale, nave, instalatii de foraj petrolier(eramprintre cei mai buni producatori de utilaj petrolier), tractoare, etc.

Chimimportexport se ocupa de importul si exportul de produse ale industriei chimice si medicamente.

Toate operatiunile de import/export se derulau prin firme specializate care detineau conturi in lei/lei valuta la Banca Romana de Comert Exterior(BRCE, ulterior denumita BANCOREX). Valuta provenita din exporturi era retinuta in conturile BRCE, aceasta creditand conturile intreprinderilor de comert exterior cu lei.

Situatiile operative erau calculate in lei valuta, aceasta fiind numai o valuta de decontare(1USD=4,47 sau 4,97lei valuta; 1USD=12lei in 1989).

Inainte de ’90 intreprinderile nu aveau conturi in valuta, iar persoanele fizice nu aveau voie sa detina valuta decat in conturi deschise la BRCE cu posibilitatea de justificare a provenientei acesteia.

In acea vreme, leul nu era o valuta liber convertibila. Acest lucru s-a intamplat dupa’90.

(Va urma)