Aproape doua treimi (61%) dintre romani se gandesc sa munceasca si dupa varsta pensionarii, 69% dintre acestia avand varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, potrivit unui studiu realizat de Aviva pentru acest an si publicat luni.

Cu toate ca 63% dintre romani considera ca nu vor avea suficienti bani atunci cand se vor pensiona, doar 27% din populatie apeleaza la servicii financiare de economisire pentru a-si imbunatati nivelul de trai la pensionare, arata Aviva.

Potrivit aceluiasi studiu, printre persoanele care se apropie de varsta pensionarii, doar 27% se vor bucura de un trai mai bun in prezent, acestia considerand pensia oferita de stat ca fiind mai mult decat suficienta.

„Daca luam in considerare perioada medie de viata a unei persoane adulte din Romania, 70% din acest timp este petrecut muncind, iar 30% corespunde varstei de pensionare. Pentru a ne asigura ca la pensie beneficiem de acelasi standard de viata similar perioadei active, trebuie sa economisim aproximativ 30% din salariul actual”, a declarat directorul general al Aviva Romania, Shah Rouf.

El a subliniat ca acest lucru nu este usor pentru majoritatea romanilor, insa procentul de 2% provenit din pensia privata obligatorie (chiar si un maxim de 6%) adaugat la pensia oferita de stat – ca nivel de baza pentru pensionare – nu va cumula cei 30% necesari unui standard ridicat de viata la pensionare. „Acest lucru se poate realiza fie prin detinerea unei pensii facultative, fie a unei asigurari de viata cu componenta de economisire pe termen lung”, a adaugat Rouf.

Neincrederea romanilor in sistemul de stat de pensii este mai mare decat a celorlalti europeni. Cu toate ca 82% dintre respondenti considera ca statul este obligat sa le asigure un trai decent dupa pensionare, acest lucru este privit cu neincredere de marea majoritate a populatiei.

Cei mai sceptici sunt locuitorii din zonele Ardeal si Banat-Crisana-Maramures, 65% si respectiv 67% sustinand in mod sigur ca statul nu le va acoperi cheltuielile zilnice la pensie, in timp ce bucurestenii sunt cei mai increzatori, doar 35% dintre acestia declarand acelasi lucru, se mai arata in studiu.

Astfel, mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate (58%) nu au incredere in ajutorul statului ca acesta le-ar asigura un sprijin financiar la varsta pensionarii.

Studiul Consumer Attitudes to Savings a fost realizat de Henley Centre Headlight Vision impreuna cu Aviva plc in 2008, in tari precum Romania, Franta, Irlanda, Lituania, Spania, Ungaria, Cehia, Italia, Polonia, Rusia si Turcia.

Grupul Aviva este prezent pe piata din Romania prin Aviva Asigurari de Viata, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat si Aviva Investors Romania.

NewsIn