Constat cu tristete ca romanii au ajuns o tinta vulnerabila pentru „confiscarile” de copii in lume si incerc sa-mi explic DE CE?
Deoarece mass-media a facut un adevarat mit despre conationalii nostri care-si maltrateaza copiii, sau si-i abandoneaza usor?
Sau este vorba despre faptul ca acestia nu se pot abtine si se poarta urat cu ai lor copii oriunde s-ar afla in lume?
Am inteles ca anul trecut in Norvegia mai multe familii de romani au ramas fara copii si deja mi se pare foarte ciudat!
Cunosc destul de bine tarile nordice deoarece am calatorit destul de des acolo in perioada 1987-2000, dar pe atunci eu n-am intalnit astfel de situatii!
Ceea ce am aflat insa la vremea respectiva a fost faptul ca in Norvegia un parinte este decazut din drepturile parentale daca aplica tratamente rele copilului, ori daca este reclamat de catre altcineva (vecin, cadru didactic, etc.) ca-si agreseaza copilul.
Iar in Suedia un adult care mangaie insistent un copil (in anumite zone ale corpului) poate fi acuzat de perversiune/pedofilie.
Aceste detalii le-am aflat de la cetateni ai tarilor respective, sau de la romani care se stabilisera acolo prin casatorie.
Ceea ce nu-mi este clar in acest moment este daca legislatia din tarile respective se aplica tuturor locuitorilor din tarile respective, indiferent de cetatenie (ori dubla cetatenie)?

Sau ideea de baza este ca atunci cand pentru un copil aflat in intretinere, parintele primeste de la statul in care locuieste o anumita indemnizatie, aceasta inseamna ca automat legea se aplica indiferent de cetatenie?

Update 14.01.2016 – intre timp m-am lamurit cum stau lucrurile si pot sa-mi raspund singura la intrebarile de mai sus: legislatia se aplica tuturor locuitorilor, in consecinta acestia trebuie sa respecte regulile impuse de legislatie, chiar daca acestea sunt uneori de-a dreptul abuzive.

Am gasit detalii aici pentru romanii stabiliti in Norvegia.

Despre copii de alte nationalitati „confiscati” in Norvegia aici.

Despre reguli si motivatii folosite ca argumente atunci cand copiii sunt luati de langa parintii lor aici.

Un articol foarte edificator despre ceea ce se-ntampla in cazul copiilor luati de langa parintii lor, aici.