Era o Sarbatoare nationala in care se dadea liber de la scoala, facultate, serviciu…daca nu aveai obligatia de a merge la defilare, puteai sa faci ce-ti trecea prin cap.

Status FB: #23si24August erau zile de Sarbatoare inainte de ’90. Cu exceptia activitatilor obligatorii, oamenii isi puteau petrece timpul asa cum doreau.
Ceea ce-mi amintesc cu placere din acea perioada sunt expozitiile de fructe si legume care se infiintau pe strazile din Bucuresti, atmosfera de sarbatoare si plimbarile in grup de la Parcul Herastrau pana acasa.
Cine nu stia sa se bucure atunci, cred ca nu poate s-o faca nici acum…

Seara se trageau salve de tun si cerul se umplea de artificii.

Despre semnificatia zilei de 23 August 1944 invatasem la orele de istorie si din povestirile parintilor: „se intorsesera armele impotriva armatelor hitleriste”…de unde pana atunci armatele romane luptasera alaturi de nemti impotriva rusilor…

Greu de procesat aceste informatii de catre un copil atunci cand asculta povestile bunicului care fusese pe front si luptase cand cu unii, cand cu altii…

Acum am auzit la radio in premiera ca Regele Mihai este acela care a „dictat” comunicatul transmis natiunii romane in ziua de 23 August, atunci cand s-au intors armele si s-a schimbat cursul razboiului.

Armata romana – ca un lan urias de grau in bataia vantului istoriei…

IMG_2497