Economia s-a contractat usor in trimestrul I din acest an, cu 0,1% in termeni reali, comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce arata intrarea in recesiune tehnica, releva datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Economia a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere, definitie a recesiunii tehnice. Datele macroeconomice nu sunt, totusi, atat de negre precum par la prima vedere. „Fata de trimestrul corespunzator din anul 2011, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier”, arata comunicatul INS.

Economia romaneasca revine astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate, in perioada 2008-2011. Intamplarea face ca, in urma cu un an si doua zile (13 mai 2011), Institutul National de Statistica anunta iesirea tehnica din recesiunedupa ce Produsul Intern Brut urca in primul trimestru cu circa 0,6% fata de ultimele trei luni din 2010.

Potrivit unui sondaj Wall-Street.ro, majoritatea analistilor anticipau o contractie economica modesta in primul trimestru, de pana la 0,5% (56%), in timp ce 24% dintre respondenti cred ca scaderea PIB ar putea fi cuprinsa intre -1% si -0,5%.

In schimb, 12% dintre analisti sunt mai pesimisti si pariaza pe o scadere economica in T1, comparativ cu T4, cuprinsa intre -2% si -1%. Doar 8% vad o crestere economica, limitata la 1%.

Sursa: Wall-Street.ro

Update 17.05.2012:
Fitch: România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,6%, cât media a zece state din Europa Centrală şi de Est

http://www.adevarul.ro/financiar/Fitch-prognoze-Romania-crestere_economica-scadere_economica-Europa_Centrala-ECE_

Reclame