Din Zf.ro

Cine a câştigat şi cine a pierdut cel mai mult Activele bilanţiere şi cota de piaţă Salariile medii nete din bănci Numărul de angajaţi şi câte unităţi are fiecare bancă

Bancherii digeră greu această criză economică, care intră acum în al patrulea an, iar acest lucru se vede în rezultate. După ce a făcut profituri record în 2008, anul de vârf, de peste 1 mld. euro (4,4 mld. lei), acum tot sistemul marchează pierderi, la nouă luni minusul se apropie de 200 mil. euro (766 mil. lei) şi probabil că pe tot anul pierderea va fi şi mai mare. La nivelul activelor bilanţiere, modificările nu sunt spectaculoase. Creditele sau depozitele în plus luate de o bancă se văd în minus la altele. Sunt bănci care renunţă delibe­-rat la creditele cu risc, iar altele pe care le iau în speranţa că economia se va îmbunătăţi, iar clienţii vor ţine cont de acest lucru şi îşi vor păs­tra conturile atunci când va răsări soarele şi nu vor pleca la prima ofertă mai bună.

BRD rămâne cea mai profitabilă bancă, fiind susţinută puternic de reţeaua de retail, con­struită în anii de boom, în timp ce BCR, pri­ma bancă ca active, se luptă cu trecutul şi cu sta­rea economiei, care îi afectează pe toţi clienţii. Există un grup de bănci care fac profit constant, având clienţi buni atât pe partea de corporate, cât şi la nivelul persoanelor fizice – Raif­feisen, Citi, ING, RBS, Transilvania, UniCre­dit. Cei care nu au reuşit să facă rost de pia­ţă în perioa­da de boom simt acum la nivelul veniturilor.

Băncile care au în spate grupurile elene sunt sub o presiune constantă, fiind nevoite să plătească peste piaţă la depozite şi să mărească provizioanele, în special pentru creditele imo­biliare. Volksbank, starul care a făcut carieră între 2003 şi 2008, ajungând la un moment dat pe locul trei ca active, marchează pierderi în con­­ti­­nuare, semn că portofoliul de credite nu a fost curăţat. Austriecii continuă să vină cu bani de acasă pentru susţinerea filialei de la Bucureşti.

Primele zece bănci din sistem controlează 78% din piaţă, ceea ce arată că pentru celelalte 30 a rămas prea puţin de mâncat. Sunt câteva bănci care sunt scoase la vânzare, dar cumpărătorii fie lipsesc, fie aşteaptă ca preţurile să scadă şi mai mult.

Continuare in Ziarul Financiar.