Ieri, 25 Octombrie a fost o zi memorabila pentru Romania: Discursul Regelui Mihai in Parlament.

„Ultimii douazeci de ani au adus democratie, libertati si un inceput de prosperitate. Oamenii calatoresc, isi implinesc visele si incearca sa-si consolideze familia si viata, spre binele generatiilor viitoare. Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii.

Mersul Romaniei europene de astazi are ca fundament existenta Parlamentului. Drumul nostru ireversibil catre Uniunea Europeana si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea, intru libertate si democratie, a Legislativului romanesc de dupa anul 1989.

Dar politica este o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia si libertatile, daca este practicata in respectul legii si al institutiilor. Politica poate insa aduce prejudicii cetateanului, daca este aplicata in dispretul eticii, personalizand puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului.

Multe domenii din viata romaneasca, gospodarite competent si liber, au reusit sa mearga mai departe, in ciuda crizei economice: micii intreprinzatori si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universitati, licee si scoli, cei din agricultura.

Incearca sa-si faca datoria oamenii de arta, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional. Isi fac datoria fata de tara institutii precum Academia Romana si Banca Nationala, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor din societatea romanesca.

Sunt mahnit ca, dupa doua decenii de revenire la democrarie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.”

Astazi, 26 Octombrie Uniunea Europeana are de luat decizii majore pentru a face fata crizei financiare existente. Bancile trebuie recapitalizate ceea ce inseamna sute de miliarde de Euro, iar guvernele se confrunta cu situatia alarmanta ca aceste sume de bani sunt tot mai greu de asigurat. In 2008 era o alta situatie financiara in tarile UE, acum resursele financiare s-au diminuat.

Din presa de specialitate:

http://www.zf.ro/business-international/analiza-soc-in-wsj-bancile-din-europa-de-est-ar-trebui-renationalizate-daca-blocarea-creditarii-de-catre-vest-continua-

„Guvernele din Europa de Est trebuie să găsească o alternativă la actualul sistem de dominare a capitalului bancar de către instituţiile de credit din Vest, scrie Wall Street Journal într-o analiză a relaţiei de subordonare a băncilor din regiune faţă de creditorii occidentali, pe care o califică drept un „accident istoric„. ”

Miniştrii de finanţe din UE şi-au anulat întâlnirea de astazi care ar fi trebuit să preceadă întâlnirea şefilor de state, dar pachetul de măsuri menite să pună capăt crizei care mătură continentul de doi ani de zile va fi anunţat la sfarsitul sedintei, aşa cum s-a stabilit la summit-ul de dumincă, scrie The Wall Street Journal.

Întâlnirea şefilor de state şi de guverne se va desfăşura conform planului iniţial.

Angela Merkel a declarat ca Tratatele Europene trebuie modificate, ceea ce nu pare a fi cea mai buna solutie de rezolvare a crizei financiare.

Rezultate de la Bruxelles:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-10536017-live-text-traian-basescu-subsidiarele-piata-romaneasca-vor-supravegheate-bnr-statul-gazda-subsidiarelor-nu-niciodata-pericol-urmare-decizie-astazi.

– http://www.fin.ro/articol_68379/concluzii-de-la-summitul-ue.