Din Zf.ro

Inflaţia din România în luna ianuarie a fost de 0,77% faţă de luna precedentă plasând creşterea anuală a preţurilor de consum la 6,99%, conform datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Scumpirile care reies din datele publicate de INS sunt mai mari decât estimările analiştilor care indicau o inflaţie anuală de 6,8%.

Rata medie lunară a inflaţiei în decembrie faţă de noiembrie a fost de 0,53%, iar cea anuală (decembrie 2010/decembrie 2009) s-a ridicat la 7,96%

Cele mai mari scumpiri faţă de luna decembrie s-au înregistrat la mărfurile alimentare, de 1,14% şi,în timp ce la servicii s-a consemnat o scădere a preţurilor de 0,11%.

Cele mai mari majorări de preţuri pe segmentul produselor alimentare s-au înregistrat în ianuarie la grupele „legume şi conserve de legume” (5,6%), „fructe şi conserve din fructe” (2,22%) şi „ulei, slănină, grăsimi” (1,33%). Pe componente, se observă scumpirea cartofilor în ianuarie cu peste 6% faţă de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% şi a zahărului cu 2%.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, au avut loc creşteri de preţuri la combustibili, care deţin şi o pondere importantă şi în coşul de consum, cu 2,18% comparativ cu decembrie. Totodată, preţurile „produselor cultural-sportive” au urcat în ianuarie cu 2,17% faţă de decembrie, pe fondul scumpirii cărţilor, revistelor şi ziarelor cu 4,84%, iar costul energiei termice s-a majorat cu 3,21%.