In doua din trei judete ale tarii, numarul pensionarilor il depaseste pe cel al angajatilor, iar Giurgiu, Teleorman si Calarasi tin capul de afis. Din aceasta cauza contributiile sociale sunt mari.De doua ori mai multi pensionari decat salariati – aceasta este situatia in Giurgiu si Teleorman. Cele doua judete se afla in fruntea unui clasament intocmit de EVZ pe baza datelor Institutului National de Statistica (INS) privind numarul de pensionari raportat la cel al angajatilor, valabile la sfarsitul lunii iunie.

O situatie usor mai buna se inregistreaza in Calarasi, Da mbovita, Suceava, Botosani, Vaslui, Neamt si Olt, unde la fiecare trei pensionari exista doar cate doi angajati.

Cei mai mulţi salariaţi faţă de numărul de pensionari sunt în municipiul Bucureşti: şase pensionari la zece angajaţi. Capitala este urmată de judeţele Ilfov, Timiş şi Constanţa, unde la zece salariaţi sunt şapte pensionari. După acestea se situează Clujul (opt pensionari la zece salariaţi), Braşovul, Sibiul, Aradul şi Covasna, cu nouă pensionari la fiecare zece lucrători. Aceste zone ale ţării sunt exact cele mai dezvoltate din punct de vedere economic.

De exemplu, aproape un sfert din firmele mici şi mijlocii din România sunt concentrate în zona Bucureşti-Ilfov, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor 2010. Circa 5% dintre IMM-uri sunt în Cluj, 4,3% în judeţul Timiş, iar 4,1% în Constanţa. La polul opus, în Giurgiu sunt numai 0,73% din numărul total de IMM-uri, iar în Ialomiţa 0,74%.

Judeţele unde raportul este în defavoarea salariaţilor sunt cele „din mediile dezafectate, unde au avut loc concedieri masive pentru care s-a găsit ca soluţie pensionarea anticipată”, explică Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului. Astfel, potrivit lui, cele mai grave situaţii sunt acolo unde situaţia economică este dintre cele mai slabe.

La finele lunii iunie, în România erau înregistraţi 4,75 milioane de pensionari şi 4,68 milioane de salariaţi, conform datelor INS.

Vedeti topul integral in Capital.ro