Grecia a trecut pe primul loc, inaintea Austriei, dupa capitalul investit in bancile din Romania

Grecia a trecut pe primul loc ca stat de origine a capitalului investit in institutiile de credit din Romania, cu 30,7% din capitalul strain agregat la finalul lunii martie 2009, iar Austria a coborat pe pozitia secunda cu 23,5%, arata un raport al BNR.

„Sub aspectul tarii de origine a capitalului investit in institutiile de credit ce functionau pe piata bancara romaneasca la finele lunii martie 2009, noutatea a constat in rocada ocupantelor primelor doua pozitii. Astfel, in functie de aportul de capital, Grecia a trecut pe primul loc, cu o pondere de 30,7% din capitalul strain agregat inregistrat la finele lunii martie 2009 de sectorul bancar autohton, Austria a ocupat pozitia secunda cu 23,5%”, arata raportul asupra stabilitatii financiare, publicat luni de BNR.

De asemenea, ocupanta locului 3 a ramas Olanda, cu 11,9%.

Cota de piata a primelor 5 banci din Romania s-a diminuat in 2008 si primul trimestru din 2009

Potrivit datelor bancii centrale, comparativ cu anul precedent, gradul de concentrare in sectorul bancar romanesc s-a diminuat usor in 2008 si in primul trimestru din 2009, pe ambele componente (credite si depozite). La finele lunii martie 2009, cota de piata a primelor 5 banci in total active a consemnat o scadere pana la 54,3%, insa pe elemente de activ evolutiile nu sunt omogene.

Cota pe piata creditelor s-a diminuat la 53,7%, iar pe portofoliul de titluri de stat aceasta a ajuns la 39,9%. Scaderea gradului de concentrare a sistemului bancar s-a manifestat si pe partea de pasiv bilantier, primele cinci banci din sistem detinand 53,91%din totalul depozitelor.

Sursa: http://www.banknews.ro