Criza din zona euro a lovit din nou in inima Europei, cu cresterea primelor de risc ale obligatiunilor spaniole, italiene si franceze si o scadere de peste 2% a actiunilor europene, in pofida victoriei clare a conservatorilor in alegerile din Spania, cu promisiunea unor noi masuri de austeritate, arata o analiza Reuters, citata de Mediafax.

Guvernul socialist spaniol este al cincilea Executiv din zona euro doborat de criza datoriilor in acest an, relateaza Reuters.

Portugalia, Irlanda, Italia si Grecia au trecut deja prin acest proces.

Majoritatea absoluta obtinuta in Spania de Partidul Popular conservator condus de Mariano Rajoi, care a promis noi masuri de austeritate, nu a reusit sa calmeze pietele financiare tot mai alarmate de absenta unor masuri eficiente de oprire a declinului pietei obligatiunilor suverane.

Primele de risc ale obligatiunilor spaniole, italiane si franceze au crescut, investitorii preferand securitatea obligatiunilor germane, in timp ce actiunile europene au scazut cu peste 2% dupa ce Moody’s a avertizat ca ratingul Frantei ar putea fi in pericol.

Diferenta intre randamentele obligatiunilor spaniole si germane a urcat la 4,72 puncte procentuale, cu circa 0,28 puncte peste inchiderea de vineri.

„Criza loveste in inima zonei euro. Nu trebuie sa ne facem iluzii”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

El a aparat politica Uniunii Europene de promovare a austeritatii, blamata pentru sufocarea cresterii economice si a pietei muncii.

„Nu poate fi construita o strategie de crestere prin acumularea de noi datorii, cand capacitatea de rambursare a datoriilor actuale este pusa la indoiala de piete. Creditorii internationali nu pot fi obligati sa dea noi imprumuturi daca nu au incredere sa o faca”, a afirmat Rehn la un seminar la Bruxelles.

In Grecia, noi neintelegeri politice ingreuneaza sarcina noului premier Lucas Papademos, care va incerca luni, la Bruxelles, sa obtina urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, desi un lider important al coalitiei din Grecia refuza sa semneze angajamentul scris pentru austeritate si reforme cerut de institutiile financiare.

Continuare in Wall-Street.ro

De citit: http://www.wall-street.ro/articol/International/112700/TOATA-Europa-va-ajunge-sa-foloseasca-euro.

Reclame