Producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia a decis inchiderea fabricii de la Jucu, din judetul Cluj, la trei ani de la inaugurare, desi oficialii companiei sperau ca aceasta investitie va fi una pe termen lung, iar politicienii romani dadeau asigurari in privinta mentinerii locurilor de munca.

Fabrica Nokia de la Jucu a fost inaugurata in februarie 2008, in parcul industrial Tetarom III din comuna Jucu. Decizia de a construi o noua facilitate de productie in Romania a fost facuta publica in luna martie 2007, iar lucrarile de constructie la fabrica din Cluj au demarat in iulie 2007. Productia in fabrica de la Jucu a inceput la 11 februarie 2008, iar trei luni mai tarziu compania a anuntat ca a inregistrat productia primului milion de dispozitive mobile in Romania.

Investitia in fabrica de la Jucu a fost de 60 de milioane de euro.

Nokia anuntase ca a ales Clujul ca locatie pentru noua sa fabrica datorita disponibilitatii fortei de munca bine pregatite, a bunelor conexiuni logistice interne si externe, eficientei generale, a traditiei industriale indelungate din zona si datorita posibilitatii de a construi un parc industrial pentru a gazdui furnizorii si partenerii companiei.

Titluri din presa:

http://www.zf.ro/eveniment/nokia-va-inchide-fabrica-de-la-jucu-

http://www.wall-street.ro/top/IT-C-Tehnologie/110119/Cum-moare-o-fabrica-De-la-Tschus-Bochum-la-Adio-Jucu.

http://www.wall-street.ro/top/IT-C-Tehnologie/110085/Ce-scrie-presa-internationala-despre-inchiderea-fabricii-Nokia.

http://www.banknews.ro/stire/52489_nokia_cluj_-_fabrica_de_la_jucu,_inchisa_dupa_trei_ani,_desi_se_spera_la_o_investitie_pe_termen_lung.

Peste 2.200 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă. EXCLUSIV: Compania şi-a luat adio de la angajaţii români cu o scrisoare în limba engleză. Din Zf.ro


Explozia Nokia: de la 6 milioane de euro În 2007 la 1,6 Miliarde de euro În 2010

Cu un business de 1,6 mld. euro Nokia România a fost în 2010 cea mai puternică firmă IT&C a României, următoarea clasată fiind Orange, cu afaceri puţin mai mici de 1 mld. euro. Nokia este şi unul dintre cei mai mari exportatori ai României în condiţiile în care piaţa locală nu absoarbe toată producţia fabricii.

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/110123/Plecarea-Nokia-o-lovitura-de-imagine-IMPACTUL-ECONOMIC-1-din-PIB.

Nokia a fost in 2010 al doilea exportator al Romaniei, dupa Dacia, dar valoarea adaugata produsa de fabrica de langa Cluj este mica, intrucat importa majoritatea componentelor din Asia, in special din China.

Potrivit lui Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), diferenta dintre exporturile si importurile Nokia era in medie de 200 milioane euro, acestia fiind banii care ramaneau in tara.

„In cei trei ani in care a stat in Romania, Nokia a contribuit cu 600 milioane euro si a angajat peste 2000 de oameni”, a mentionat Ionescu.

Seful ANEIR este totusi optimist ca in 2012 locul Nokia in exporturile Romaniei va fi luat de Ford.”