Judy McGrath este CEO-ul MTV Networks si una dintre cele mai puternice femei de afaceri din lume, dar in primul rand este „cool”. Inca asorteaza ocazional, la costumele de business, „sneakers” Chuck Taylor sau tricouri de la Urban Outfitters si se incadreaza la fel de bine in sedintele serioase de board ca si in studiourie de inregistrari ale hip hop-erilor.

Judy McGrath s-a nascut in Scranton, Pennsylvania, si a crescut pe muzica celor de la Rolling Stones si mai tarziu pe acordurile lui Neil Young. Provenind dintr-o familie cu viziuni liberale ce a incurajat-o in propriile convingeri, McGrath a decis ca dupa obtinerea diplomei in literatura la colegiul Cedar Crest sa plece la New York si sa-si incerce norocul ca redactor de muzica, poate chiar la revista sa preferata Rolling Stone. Dar destinul a adus-o (dupa cativa ani de colaborari cu reviste pentru femei si un trai modest intr-un apartament impartit cu sapte colege) pe postul de copywriter pentru un nou canal de muzica, o inovatie la acea vreme (inceputul anilor ’80), …MTV. Douazeci si cinci de ani mai tarziu, in 2004 McGrath era numita in postul de CEO al MTV Networks, parte a gigantului Viacom, care produce anual peste 7 miliarde de dolari. McGrath e responsabila pentru canale precum MTV, VH 1 sau Comedy Central ce au milioane de spectatori in peste 160 de tari.

Astazi, managerul este in topul 50 Fortune al celor mai puternice personalitati feminine din lumea business. Desi in varsta de 56 de ani, CEO-ul MTV inca mai petrece in club, pentru networking sau navigheaza seara pe bloguri de skateri sa descopere care sunt ultimele preferinte ale noii generatii MTV, generatia online. In era iPodului, a telefoanelor mobile si Internetului de mare viteza, noii concurenti ai MTV-ului sunt MySpace si YouTube, iar provocarea managerului este sa aduca in mediul virtual succesul pe care MTV l-a avut in televiziune.

Adaptabilitatea la mediu este insa unul din punctele forte ale femeii de afaceri. In 1992, in plina campanie electorala, McGrath a decis sa implice si publicul MTV in politica prin campania Rock the Vote. La sfarsitul campaniei, dupa ce Bill Clinton a fost ales presedinte, MTV a organizat si un bal oficial pentru a sarbatori rezultatele. Desi nimeni nu se astepta, la petrecere a aparut si Clinton, care a multumit personal MTV-ului pentru sprijin.

„Judy este singura persoana cu care am lucrat care stie in acelasi timp sa poarte o discutie despre literatura clasica, dar este la curent si cu ultimele ciocniri dintre rapperi de pe Coasta de Est si cei de pe Coasta de Vest”, declara pentru Busines Week Sara Levinson, fostul executiv MTV. Iar stilul sau ecletic se observa si din modul in care se imbraca. McGrath poarta costume, insa rareori simple sau conservatoare. De cele mai multe ori le asorteaza cu o geaca de piele neagra, un sacou din catifea sau… adidasi negri.

„Judy e ca un baiat de 16 ani captiv intr-un corp de femeie adulta”, spun prietenii femeii de afaceri care gaseste energie sa citeasca, sa mearga la concerte, sa munceasca peste program si sa petreaca timp cu sotul si fiica sa in varsta de 13 ani.

McGrath era anul trecut locul doi pe lista Billboard a femeilor ce si-au adus contributia in muzica (dupa Reba McEntire, regina muzicii country). La urma urmei, CEO-ul MTV este cea care a ajutat la lansarea primei editii de MTV Video Music Awards.

Sursa: Ziarul Financiar