Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor dintre statele UE, totalul datoriilor fiind de 97,9 miliarde, dintre care 22 de miliarde datorie publica, a declarat presedintele Traian Basescu.

Apropo de datorii, vreau sa stie romanii cum stam din punctul de vedere al datoriilor noastre. Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE„, a spus presedintele. Traian Basescu a precizat ca se refera atat la datoria privata, cat si la cea publica.

Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE – vorbesc de datoria publica si datoria privata, dar statul nu plateste decat datoria publica. Totalul datorat de Romania e de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde sunt datoria publica. Restul e datorie privata, datorii ale firmelor, ale cetatenilor, conturile nerezidentilor care se afla in Romania„, a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca sistemul bancar romanesc este solid si ca, daca nu se produce o prabusire a unei banci, „statul nu are nicio treaba cu datoria privata”.

Putem considera ca avem de platit doar 22 de miliarde, dar in calculele europene se considera toata datoria. Calculul e facut pe total datorie„, a spus seful statului. Traian Basescu a precizat ca romanii au fiecare, in „spatele” lor, 4570 de euro datorie, incluzand si datoria privata.

Sursa:

http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/romania-este-statul-cu-cea-mai-mica-datorie-pe-cap-de-locuitor-din-ue.

Cum se va face returnarea datoriilor statului roman:

http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/modelul-ceausescu-la-scara-ue-stingem-datoriile-cu-economii-la-sange-

Mai imprumutam niste bani:

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/romania-imprumuta-1-5-mld-dolari-de-pe-wall-street-dupa-ce-a-strans-o-cerere-colosala-de-7-mld-dolari-

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că „iluzia traiului pe datorie s-a spulberat” nu numai în România, ci în toată Uniunea Europeană şi că tratatul de convergenţă convenit luni de Consiliul European corectează obiceiul de a cheltui mai mult decât se produce.

„Eu am obligaţia să le spun românilor că iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai în România, ci în toată UE. Şi, dacă vreţi, la un moment dat pot să vă dau cifre. Din acest motiv, cele două documente adoptate ieri au semnificaţie deosebită. Forma finală a Tratatului şi o declaraţie care vizează crearea de locuri de muncă. Ele parcă au şi o semnificaţie, puse la un loc. Pentru că, pe de o parte, forma finală a Tratatului, alături de celelalte documente adoptate în ultima perioadă, ne împinge pe toţi cei care vom ratifica acest tratat spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decât producem şi cea de-a doua ne dă soluţia. Soluţia este crearea de locuri de muncă şi nu împrumuturile”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că nu vrea să lase impresia că el este cel care vrea să aducă veşti rele românilor, acestea fiind informaţii care vorbesc despre responsabilitate.

„În calitate de şef de stat, am obligaţia să informez cetăţenii unde stăm, unde stau aliaţii şi partenerii noştri din UE şi ce este posibil să facem împreună. Sigur, ştiu care este diferenţa de salariu dintre salariul din România şi salariul din Germania, dar această realitate n-o putem corecta peste noapte şi atunci, indiferent cât este de neplăcut ceea ce spun, dacă va fi considerat neplăcut, eu am obligaţia să informez românii despre ce avem de făcut”, a adăugat şeful statului.

http://www.zf.ro/eveniment/deficitul-de-cont-curent-s-a-ajustat-in-2011-datoria-externa-a-tot-crescut-apropiindu-se-de-100-de-miliarde-de-euro-

Reclame