Este cunoscut faptul ca in PIB este inclus si consumul, deci cu cat consumul este mai mare proportional si Produsul Intern Brut creste.

Romania este de ceva ani o societate de consum unde functioneaza parghiile economice specifice. Pentru a stimula consumul trebuie sa folosesti un mix corect de marketing, adica sa ai pe piata produsele cele mai solicitate, sa ai o piata de desfacere bine pusa la punct, sa folosesti preturi competitive si pentru ca toate acestea sa dea roade trebuie sa faci o promovare permanenta, ingenioasa, ofensiva si pe placul oamenilor.

Pentru ce scriu toate cele de mai sus?

Am observat ca exista o tendinta de a bagateliza importanta promotiilor care se fac in magazine si de a jigni oamenii care stau si asteapta ca noile preturi diminuate sa se afiseze. Consider ca este o atitudine neproductiva si denigratoare, iar pe cei care o fac i-as sfatui sa invete cate ceva despre economia de piata. Tin sa precizez ca in toate tarile se practica acest sistem al promotiilor cu ora, cu ziua in primul rand si in al doilea rand vreau sa subliniez ca nu este elegant sa jignesti propriul popor ori de cate ori ai ocazia.

Promotiile au drept scop stimularea consumului, iar intr-o tara unde puterea de cumparare este foarte scazuta acestea sunt vitale pentru oamenii cu venituri mici in general, dar nu numai pentru ei.

Este necesar ca oamenii sa-si modeleze gandirea si sa se transforme, sa se adapteze la nou, iar persiflarea permanenta uneori nu ajuta cu nimic.

Update: un articol foarte interesant despre consumerismul romanesc  http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/copiii-lui-ceausescu-vor-relansa-consumul-in-romania-