Fondul Monetar International s-a referit la Romania intr-un studiu publicat vineri si in care mentioneaza ca tarile care au cerut asistenta financiara la sfarsitul anului 2008 revin acum la cresterea economica, informeaza sambata Radio Romania Actualitati.

In document, Departamentul pentru Strategie, Politica si Revizuire al FMI se refera la 29 de state, iar Romania pare a fi un exemplu de succes in ceea ce priveste capacitatea de redresare economica.

Consilierul departamentului mentionat, James Rowe, a declarat ca un numar de tari au iesit din criza cu niveluri foarte ridicate ale datoriilor. Unele din aceste tari, printre care Ungaria si Grecia, aveau deja datorii mari cand au intrat in criza. Alte tari, ca Irlanda si Islanda, au inceput cu o datorie publica redusa, dar se confrunta in prezent cu dificultati din cauza unor noi datorii publice, care au venit ca urmare a deciziei de a-si salva sistemele bancare.

Toate aceste tari au in fata un lung proces de restaurare a sustenabilitatii fiscale si a credibilitatii pe piete – spune consilierul Rowe. ‘Este, insa, posibil sa schimbi cursul economiei cu perseverenta politica si sociala, asa cum au facut-o Romania, Letonia si alte tari lovite de criza’, a explicat el.

Sursa: AGERPRES